Danske regentar

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
(Omdirigert frå Konge av Danmark)
Danske monarker
Margrethe II av DanmarkFrederik IX av DanmarkChristian X av DanmarkFrederik VIII av DanmarkChristian IX av DanmarkFrederik VII av DanmarkChristian VIII av DanmarkFrederik VI av DanmarkChristian VIIFrederik VChristian VIFrederik IVChristian VFrederik IIIChristian IVFrederik IIChristian IIIFredrik I av Danmark-NoregChristian IIHans IChristian IChristoffer av BayernErik av PommernDronning Margrete ValdemarsdotterOlav IV av NoregValdemar IV av DanmarkDen kongelause tidaKristoffer II av DanmarkValdemar III av DanmarkValdemar IIIKristoffer II av DanmarkErik VI av DanmarkErik V av DanmarkKritstoffer I av DanmarkAbel av DanmarkErik IV av DanmarkValdemar II av DanmarkKnut IV av DanmarkValdemar I av DanmarkKnut V av DanmarkSvein III av DanmarkErik III av DanmarkErik II av DanmarkNiels av DanmarkErik I av av DanmarkOlav I av DanmarkKnut IV av DanmarkHarald III av DanmarkSvein II av DanmarkMagnus den godeKnut III av DanmarkKnut den mektigeHarald II av DanmarkSvein I av DanmarkHarald I av DanmarkGorm av Danmark

Danske regentar er ei liste over Danmark sine kongar og regjerande dronningar. Danmark er det einaste landet – utanom Japan – som er vorte regjert av eit enkelt dynasti, gjennom meir enn 1000 år.

Tradisjonen seier at den danske kongerekka vert innleia med Gorm den gamle, sjølv om han ikkje høyrer med i den danske kongerekka, og sjølv om den sikre historiske tida fyrst byrjar under Knud den mektige. Frå denne tida stammar ei årbok frå Lund i Sverige. Alle tidlegare informasjon stammer frå utanlandske kjelder.

Før kongerekka er det ei overlappande rad av segnkongar.

Dei to store, dominerande slektene i det danske kongehuset er huset Oldenburg og huset Glücksburg. Den første av Oldenburgarane var Kristian I, vart konge i 1448 og den siste av denne slekta vart Fredrik VII, som døydde barnlaus i 1863. Fredrik vart etterfølgt av Kristian IX, som vart kjend som «Europas svigerfar» eller «Europas oldefar», fordi fleire av døtrene hans vart gifta inn i andre europeiske kongehus. Dagens kongefamilie er etterkommarar etter Kristian IX.

Som dei andre kongedømma i Vest-Europa er Danmark eit konstitusjonelt monarki.[1] Under den såkalla Påskekrisa i 1920 utfordra Kristian X fleirtalet i Folketinget og etter den tida vart parlamentarismen knesatt i Danmark.[2] Rolla til kongehuset har frå da av vore redusert til symbolske og seremonielle oppgåver.

Uviss tidfesting – Jellingdynastiet[endre | endre wikiteksten]

Historiske kongar 958–1375[endre | endre wikiteksten]

Kalmarunionen 1375–1448[endre | endre wikiteksten]

Huset Oldenburg 1448–1863[endre | endre wikiteksten]

Huset Glücksburg 1863–[endre | endre wikiteksten]

Kronprins Christian av Danmark er tronfylgjar etter og son av Frederik X.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

  1. Monarkiet i dag frå Kongehuset.dk
  2. Christian 10.[daud lenkje] frå Danmarkshistorien / Aarhus Universitet
  3. Gorm den Gamle -958 Arkivert 2011-07-19 ved Wayback Machine. Frå Danmarkshistorien.dk

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]