Marsala

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Marsala
Horisonten til Marsala
Plassering
Marsala is located in Italia
Styresmakter
Land
Region
Provins
Italia Italia
Sicilia
Trapani
Borgarmeister Eugenio Galfano
Geografi
Flatevidd
 - By

241 km²
Innbyggjarar
 - Totalt (2005)
   - folketettleik

80 391
  320/km²
Koordinatar 37°48′″N 12°26′″EKoordinatar: 37°48′″N 12°26′″E
Høgd over havet 3 m
Diverse annan informasjon
Postnummer 91025
Telefon-retningsnummer 0923
Nettstad: www.comunemarsala.it

Marsala er ein hamneby i provinsen TrapaniSicilia i Italia med om lag 80 000 innbyggjarar. Byen ligg i den vestlegaste delen av øya og er kanskje mest kjend for Marsalavinen som kjem her frå.

Skjærseldkyrkja i Marsala.

Marsala ligg på same stad som Lilybaeum, ein tidlegare kartagisk by på Sicilia, grunnlagd av Himilco i 396 fvt. etter han forlet Motya. Verken Pyrrhus eller romarane klarte å ta byen med omleiringar, men romarane fekk til slutt byen i 241 fvt. mot slutten av den første punarkrigen som i ledd av fredsavtalen. I dei andre punarkrigane var byen utgangspunkt for romarane sine felttog til Kartago, og under det romerske styret vart han forholdsvis velståande. Han fekk kommunerettar frå Augustus og vart ein koloni under anten Pertinax eller Septimius Severus.

Arabarane gav det noverande namnet «Marsala», som kom frå det arabiske «Marsa Allah» (hamna til Allah) eller «Marsa Ali» (Ali-hamna, som òg kan tyde «den store hamna», sidan Ali er synonymt med «stor» på arabisk). Den gamle hamna i nordaust vart øydelagd av Karl V for å hindre fleire åtak frå sjørøvarar. Den moderne hamna ligg lenger søraust.

11. mai 1860 gjekk Giuseppe Garibaldi og «dei tusen mennene» hans i land ved Marsala og byrja felttoget for å styrte Bourbon på Sicilia som eit ledd i samlinga av Italia.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]

Commons-logo.svg Wikimedia Commons har multimedia som gjeld: Marsala