Hopp til innhald

SN sin høgkommissær for flyktningar

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
SN sin høgkommissær for flyktningar

Skipa14. desember 1950; 73 år sidan (1950-12-14)
HovudkontorGenève
LeiarFilippo Grandi
Nettstadhttp://www.unhcr.org/
Ei hjelpeforsyning frå UNHCR

SNs høgkommissær for flyktningar (engelsk United Nations High Commissioner for Refugees, forkorta UNHCR) er ein SN-organisasjon skipa 14. desember 1950 for å verna og hjelpa flyktningar. Han har hovudkvarteret sitt i Genève i Sveits. Organisasjonen gjev stønad til flyktningar etter oppfordring frå ei regjering eller SN, og hjelper flyktningar med å reisa tilbake eller finna eit nytt stad å bu. UNHCR fekk Nobels fredspris i 1954 og 1981.

Organisasjonen har mandat til å leia og koordinera internasjonale aksjonar for å verna flyktningar og løysa flyktningproblem på verdsbasis. Hovedføremålet hans er å sikra rettane og velvera til flyktningar. UNHCR freistar å sikra at alle kan utøva retten sin til å søkja politisk asyl og finne sikker tilflukt i eit anna land, med eit frivillig høve til å reisa heim, integrerast lokalt eller å busetja seg i eit tredje land.

I 2013 hadde organisasjonen ifølgje seg sjølv hjelpt rundt 50 millionar menneske å starta eit nytt liv. Ein stab på rundt 7685 menneske i 126 land held fram å hjelpa rundt 34 millionar menneske. I 2012 hadde UNHCR eit budsjett på 3,59 milliardar amerikanske dollar.

Høgkommissærar[endre | endre wikiteksten]

Posten som høgkommissær er blitt halden av:

Fridtjof Nansen (Noreg) var høgkommissær for flyktningar for Folkeforbundet (forgjengaren til SN) frå 1922.

Sjå òg[endre | endre wikiteksten]

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

  1. «Italiensk diplomat blir FNs nye flyktningsjef». Aftenposten. 12. november 2015. Henta 12. november 2015. 

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]