Tujaslekta

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk
Tujaslekta


Austamerikansk tuja (Thuja occidentalis)
Austamerikansk tuja (Thuja occidentalis)

Systematikk
Domene: Eukaryota
Rike: Plantae
Klasse: Pinopsida
Orden: Pinales
Familie: Cupressaceae
Underfamilie: Cupressoideae
Slekt: Thuja

Tujaslekta er ei av fire delgrupper av nåletre i sypressfamilien. Av tujatrea er det tre artar som kjem frå Asia og to som er frå Nord-Amerika.

Tujablada er eviggrøne og skalaktige, unnateke små frøplantar, der dei har nåleaktige blad. Skala er lagt i fire rader oppover kvistane. Tujaartane er mat for ulike dyr, som larvar og ulike sorter sommarfuglar. Hannkonglane er små og lite iaugefallande og er på endane av kvistane. Hokonglene er i byrjinga lite iaugefallande, men veks til om lag 1-2 cm med 6-12 overlappande, tynne, lêraktige skjell.

Veden til tujaane er lys, mjuk og aromatisk. Den kan kløyvast lett og motstår råte. Veden har vore brukt til mange ulike ting, som å lage boksar som fråstøyter seg møll, og til å kurere helveteseld. Stolpar av tujaar og og ofte brukt til å lage gjerdestolpar og rekkverk.

Blada til tujaane er rike på vitamin C, og vart brukt av indianarar og tidlege europeiske pionerar som kur for skjørbuk.

Tujaolje kan bli brukt i tropane til å hjelpe til med å kurere humant papillomavirus, genitivs- eller vanlige vortar. Tuja er og eit populært homøopatisk middel som vert brukt til å behandle ulike psykologiske og fysiologiske forhold.

Tujaartar[endre | endre wikiteksten]

Nordamerikanske[endre | endre wikiteksten]

Asiatiske[endre | endre wikiteksten]

Kjelder[endre | endre wikiteksten]