Tysfjord kommune

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
For fjorden med same namn, sjå Tysfjorden.
Tysfjord kommune
kommune
Kommunevåpen
Land  Noreg
Fylke Nordland
Adm.senter Kjøpsvik
Areal 1 464 km²
 - land 1 361 km²
 - vatn 103 km²
Målform bokmål, nynorsk
Norsk målform nøytral
Samisk språk lulesamisk
Ordførar Tor Asgeir Johansen (Ap)
Kommunenr. 1850
Kart
Tysfjord kommune
68°3′51″ N 16°28′50″ E
Wikimedia Commons: Tysfjord
Nettstad: www.tysfjord.kommune.no

Tysfjord (lulesamisk Divttasvuodna) er ein tidlegare norsk kommune i Ofoten i Nordland. Frå 1. januar 2020 vart arealet delt i to og slått saman med høvesvis Hamarøy kommune og nye Narvik kommune (som òg inkluderer gamle Ballangen kommune).

Tysfjord kommune vart innlemma i Samisk språkforvaltingsområde 1. januar 2006, og var den einaste frå lulesamisk område på norsk side. Då kommunen vart delt vart den nye samanslåtte Hamarøy kommune innlemma i språkforvaltingsområdet, men ikkje nye Narvik kommune.

Administrasjonssentrum i Tysfjord var Kjøpsvik. Andre tettstader innanfor den gamle kommunegrensa er Drag, Storjord og Musken.

Geografi[endre | endre wikiteksten]

Den 1520 meter over havet høge Bjørntoppen, som ligg inne på høgfjellet aust for folkesetnaden, to kilometer vest for riksgrensa mot Sverige, er høgste fjelltoppen i Tysfjord kommune.

Næringsliv[endre | endre wikiteksten]

Norcem har ein sementfabrikk i Kjøpsvik, med ca. 130 tilsette. Sementfabrikken vart etablert i 1920, og er basert på kalkstein.

Kultur og utdanning[endre | endre wikiteksten]

Árran lulesamiske senter[endre | endre wikiteksten]

Árran, julevsáme guovdásj, norsk senter for lulesamisk kultur og språk.
Foto: Helge Høifødt, 2012

På Drag ligg det lulesamiske senteret Árran. Senteret har ulike funksjonar innanfor administrasjon og undervisning, det inneheld eit lulesamisk museum og ein lulesamisk barnehage. Det inneheld også ei av Sametinget sine avdelingar, og Universitetet i Nordland sitt arbeid med lulesamisk. Árran arrangerer også kurs i lulesamisk.

Utdanningsinstitusjonar[endre | endre wikiteksten]

Tysfjord kommune har tre grunnskolar, i Kjøpsvik, Drag og Storjord. Skolen i Drag er den einaste grunnskolen i Noreg som underviser i lulesamisk språk.

Kjende tysfjerdingar[endre | endre wikiteksten]

Venskapsbyar[endre | endre wikiteksten]

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]

Commons har multimedium som gjeld: Tysfjord kommune
Spire Denne geografiartikkelen som har med Nordland å gjere, er ei spire. Du kan hjelpe Nynorsk Wikipedia gjennom å utvide han.