Buddhismen

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Gå til: navigering, søk

Buddhismen
Buddha
Buddha

Viktige skrifter
vadsjrajana-kanonen - pali-kanonen - mahayana-sutraene
Utøving
meditasjon - truvedkjenning

Høgtider: månefestar - vesak - vulan

Buddhistiske retningar
mahayana - theravada - tibetansk buddhisme - zen
Personar
Asjoka - Huineng - Nagarjuna - Padmasambhava
Titlar
bhikkhu/bhiksju - bodhisattva - lama

Buddhismen er ein religion og filosofi basert på læra til Buddha, Siddhartha Gautama, som levde rundt år 500 f. Kr. og verka i Nord-India. Religionen spreidde seg til resten av Sør, Sentral-, Søraust og Aust-Asia, der han tok i seg innfødde tradisjonar. I moderne tid er også folk frå vestlege land blitt interesserte i buddhismen.

Læra tek utgangspunkt i livet me lever på jorda (samsara) som ein pinefull sirkel det er om å gjera å lausriva seg frå (nirvana). Dette kan ein oppnå ved å gjera gode gjerningar og ved å oppnå klår tenking. Dersom ein klarer å opna augo for korleis livet på jorda er eit band som gjev mest smerte, vil ein kunne lausriva seg og oppnå ro, oppvakning og samstundes utslokking. Den buddhistiske læra legg vekt på dei grunnleggjande reglane om å visa måtehald og unngå å skapa smerte.

Buddhistar meiner at det er irrelevant om det finst nokon overnaturleg skapar som skal dømma menneske etter at dei er daude, det er med andre ord ein agnostisk religion. På den andre sida lærer buddhismen om mange overnaturlege vesen,[treng kjelde] og ein tilber buddhastatuar og andre heilage figurar på om lag same måte som ein tilber bilete av Jesus og helgenar i kristendomen.[treng kjelde]

Spire Denne religionsartikkelen som har med buddhisme å gjere er ei spire. Du kan hjelpe Nynorsk Wikipedia gjennom å utvide han.