Havøysund kyrkje

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk
Havøysund kyrkje
kyrkje
Havøysund kirke i bakken.jpg
Kyrkjesamfunn Den norske kyrkja
Prosti Hammerfest
Fellesråd Måsøy
Type langkyrkje
Arkitekt Esben Poulsson
Material betong og tre
Innvigd 1960
Kyrkjegard det er kyrkjegard ved kyrkja
Sitjeplassar 300
Wikimedia Commons: Havøysund kirke

Havøysund kyrkje er ei langkyrkje frå 1961 i Måsøy kommune i Finnmark fylke. Kyrkja ligg i Havøysund og høyrer til under Nord-Hålogaland bispedøme.

Foto frå kirkenorge.no

Byggverket er i betong og tre og er bygd med 300 plassar. Arkitekt var Esben Poulsson.[1]

Historie[endre | endre wikiteksten]

Den første kyrkja i Havøysund var ei kyrkje som opphavleg stod på Måsøya, men blei flytta til Kirkeøra i Havøysund i 1832. Seinare blei denne kyrkja flytta tilbake til Måsøya, men ho blei brend saman med resten av bygda under brenninga av Finnmark i 1944.[2]

Etter krigen avgjorde ein at hovudkyrkja skulle flyttast frå Måsøy til Havøysund att. Først heldt kyrkelyden til i ei brakke, men etterkvart blei det reist eit kyrkjebygg. Dette blei innvigd av biskop Alf Wiig den 26. november 1961. Mykje av utstyret i kyrkja kom frå brakkekyrkja.

Utsmykking[endre | endre wikiteksten]

Alterområdet i Havøysund kyrkje

Altertavla i kyrkja er måla av Terje Grøstad. Motivet er Kristus si oppstanding.[3]

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

  1. Larsen, Per Willy (6. desember 2006). «Kirkene i Finnmark». NRK (norsk). Henta 12. februar 2017. «Kirka ble bygget i 1960-1961. Den er oppført i tre og betong. Det er arkitekt Esben Paulsson, Oslo, som har tegnet kirke som ligger sentralt i bygda.» 
  2. Kirkene i Måsøy kommune, brosjyre fra kirken
  3. Larsen, Per Willy (6. desember 2006). «Kirkene i Finnmark». NRK (norsk). Henta 12. februar 2017. «Kirken er enkel utvendig og stilren og vakker innvending. Altertavla er malt av Terje Grøstad og har motiv fra Påskebudskapet med den oppstandne Kristus i sentrum.» 

  • Redaktør: Alf Henry Rasmussen – Våre kirker : norsk kirkeleksikon. Vanebo Forlag, Kirkenær 1993. ISBN 82-7527-022-7 , «Havøysund kirke, Havøysund», s. 99

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]