Sigmund Ruud

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Sigmund Ruud
Birger Ruud3.jpg
Fødd 30. desember 1907
Kongsberg
Død

7. april 1994 (86 år)
Oslo

Yrke skihoppar, kombinertløpar
Sigmund Ruud på Commons
Sigmund Ruud ca. 1930
Foto: Ukjent/Trondheim byarkiv

Sigmund Ruud (30. desember 19077. april 1994) var ein norsk skirennar frå Kongsberg som vart verdsmeister i skihopping i 1929 og tok OL-sølv året i førevegen og VM-bronsen året etter. Frå 1930 til -36 vann han 21 meisterskap i ulike skiøvingar i til saman sju land. Han «var den første nordmann satte spor efter seg i internasjonale slalåmrenn».

Liv og gjerning[endre | endre wikiteksten]

Saman med dei yngre brørne Birger og Asbjørn Ruud tok han del i det aktive skimiljøet i fødebyen Kongsberg. Sigmund Ruud utmerkte seg fyrste gongen i 1926 i Holmenkollen, der han delte fyrsteplassen med Erling Amundsen i juniorklassa i skihopping. To år seinare vann han sølvmedaljen i det spesielle hopprennet under vinter-OL 1928 i St. Moritz. Seinare same sesongen vann han Damenes pokal som beste skihoppar under noregsmeisterskapen på ski.

Høpgdepunktet for Ruud kom vinteren 1929, då han vart verdsmeister i skihopping i Zakopane. Året etter tok han si tredje internasjonale hoppmedalje på rad, ein bronsemedalje vunnen i ski-VM i Oslo. Same vinteren vart han bestemann i hopprennet under Holmenkollrenna, og vart tildelt Damenes pokal.

Frå 1930 til -36 budde Ruud i Mellom-Europa, og deltok i fleire opne nasjonale meisterskap på ski. Allereie i 1929 vart han tsjekksik meister i hopp og kombinert, ein prestasjon han gjentok i 1930 og for hoppinga sin del også i 1931. I 1931 sette han verdsrekord med eit hopp på 81 meter i Davos, men vart nummer seks i VM på ski. To vintrar seinare forbetra han verdsrekorden til 83 meter i Villars.

Ruud reiste i 1933 til Romania og vart rumensk meister i kombinert. Også i 1934 deltok han i den rumenske meisterskapen og gjekk til topps i både nordisk kombinert, slalåm og utfor. Visstnok same vinteren vart han ungarsk meister i hopp og slalåm, medan han i 1935 vart fransk meister i utfor og ei kombinasjonsøving som omfatta fire skiøvingar.

Under vinter-OL 1936 i Garmisch-Partenkirchen deltok han for Noreg i den alpine kombinasjonen. Men han stilte einast opp i utforrennet, og fullførte dermed ikkje tevlinga.

Idrettsleiar, motstandsmann, med meir[endre | endre wikiteksten]

Ruud var i 1940 med på å skipe Idrettslaget Koll, og var formann for laget frå skipinga til 1944.

25. februar 1943 vart Ruud og broren Birger arrestert for å ha delteke i eit ulovleg skirenn, eit skirenn som vart arrangert som svar på den tyske okkupasjonsmakta si nazifisering av norsk idrett. Dei to brørne sat då i fangeleiren på Grini i Bærum.

Ruud vart tildelt Holmenkollmedaljen i 1949.

Han var busett i Oslo, der han i mange år dreiv ei sportsforretning i Kirkeveien som han åtte i lag med to av brørne.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

  • Magnus Breili: Sport i navn og tall, 1971.