Sperillen

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Gå til: navigering, søk
Sperillen
innsjø
none  Sperillen, mot nordvest
Sperillen, mot nordvest
Høgd over havet 155-152 moh moh
Lengd 26 km km
Areal 37 01 km² km²
Kystlengd1 68 00 km km
Wikimedia Commons: Sperillen
1 Kystlengd er eit unøyaktig mål som kanskje ikkje er standardisert for denne artikkelen.

Sperillen er ein innsjø som ligg i Ådal i Ringerike kommune i Buskerud fylke. I nord har innsjøen tilsig frå Begna og Urula. I sør er han regulert med demning ved Ringmoen og avløpet dannar Ådalselva som sidan renn saman med Randselva nedanfor Hønefossen i Hønefoss og dannar Storelva. Innsjøen har eit flatemål på ca. 37 km² og strekkjer seg ca. 26 km i lengd. Vasspeilet ligg ca. 150 moh. og største djup er om lag 123 m.

Rundt innsjøen finst fleire flotte badeplassar og nokre campingplassar. Innsjøen er dessutan kjent for kvalitetsfisket sitt etter sik. Det finst 10 fiskeartar i innsjøen, i tillegg til sik òg aure, åbor, røye, brasme, krøkle, ørekyte, niøye, trepigga stingsild og nipigga stingsild.

Ådalselva var seglbar frå Hen, og var utgangspunkt for dampskipstrafikk på Sperillen. Dampskipet gjekk opp Begna til Sørum. Når Sperillbanen vart bygd til Finsand fekk dampskipstrafikken ny brygge der.

Rett ved på er det ein flott badeplass på sør- og austsida av innsjøen.

Spire Denne geografiartikkelen som har med Buskerud å gjere er ei spire. Du kan hjelpe Nynorsk Wikipedia gjennom å utvide han.