Tælavåg

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
(Omdirigert frå Telavåg)
Hopp til navigering Hopp til søk
Tæleavåg
tettstad
Land Flag of Norway.svg Noreg
Fylke Hordaland
Kommune Sund
Areal 0,81 km²
Folketal 584 (2017)
Folketettleik 721 / km²
Postnummer 5380 TÆLAVÅG

Tælavåg, også skrive Telavåg, er ein tettstad i Sund kommune. Tettstaden har 584 innbyggjarar per 1. januar 2017. Staden ligg like ved det opne havetSotra utanfor Bergen i Hordaland fylke. Han er mest kjend for krigsbrotsverket som hende der den 30. april 1942.

Telavåg låg sentralt til for nordsjøfarten til motstandsrørsla, og både Shetlandsgjengen og andre skøyter henta og sette i land agentar i området. Dei lokale hadde òg vore ivrig med i motstandsarbeid.

Etter drapet på to offiserar i ei skotveksling mellom Gestapo og motstandsfolk frå Kompani Linge, meinte dei tyske okkupasjonsstyrkene at dei måtte setja eit eksempel. Reichskommisar Josef Terboven kom sjølv til bygda for å sjå til at ho vart straffa. Heile Telavåg vart jamna med jorda, og alle dei mannlege innbyggjarane sende til Sachsenhausen. 31 av dei 72 som vart sende til konsentrasjonsleiren døydde der.

Telavåg har fått ein spesiell plass i norsk okkupasjonshistorie. Ein finn ingen liknande hendingar i Noreg. Dei næraste parallellane er Lidice i Tsjekkia og Oradour-sur-Glane i Frankrike. Telavåg var eit av tiltalepunkta ved Nürnberg-domstolen som gjaldt norske tilhøve.

Historia om Telavågtragedien og motstandsarbeidet blir skildra i Nordsjøfartmuseet, som vart opna i Telavåg i 1998.

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]

Sjå òg[endre | endre wikiteksten]