Richard Serra

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk


Richard Serra
Oliver Mark - Richard Serra, Siegen 2005.jpg
Fødd 2. november 1938 (83 år)
San Francisco
Yrke bilethoggar, kunstmålar, teiknar, fjernsynsprodusent, videokunstner, kunstnar
Sjanger abstrakt kunst, videokunst
Ektefelle Nancy Graves
Richard Serra på Commons

Richard Serra (fødd 2. november 1939) er ein amerikansk minimalistisk skulptør og videokunstnar som er kjend for arbeid i stor skala av reint metall. Han var involvert i prosesskunst-rørsla. Han bur og arbeider i Tribeca i New York, og på øya Cape Breton i Nova Scotia.

Liv og virke[endre | endre wikiteksten]

Serra studerte litteratur før han byrja som kunstnar. For å livnæra seg som student arbeidde han på eit stålverk, noko som fekk stor innverknad på kunstnarkarrieren hans. Serra diskuterte sin unge år og påverknader i eit intervju i 1993. Han skildra havneanleggene i San Francisco, kor hans far arbeidde, som ein annan betydeleg innverknad på hans verkar: «Alt råmaterialet som eg trengde er verna på vent i dette minnet som har vorte ein jamleg draum.»[1]

Han vert rekna i kunstverda som «post-minimalist» i den forstanden at Serra bryt med minimalismens krav om rasjonelle, enkle og industrielle former som ikkje skal rørast av menneskehand.

Hans skulpturar finst fleire stadar i New York, blant anna ved Holland Tunnel Exit, på Bankplassen i Oslo (Shaft) og dessutan fleire andre stadar i verda, som Berlin og Barcelona.

Serra har òg laga meisterverket «Tilted Arc», som stod på Federal Plaza i New York (1981–1989), og «House of Cards». Det består av fire stålplater og er i dag ått av Museum of Modern Art i New York.

Serra vart i 2002 utnemnd til den tyske ordenen Pour le Mérite für Wissenschaften und Künste. Han vart i 2010 tildelt Fyrsten av Asturias' pris for kunst.

Samlingar[endre | endre wikiteksten]

Serras verkar kan finnast i mange internasjonale og private samlingar, inkludert Museum of Modern Art og Solomon R. Guggenheim Museum i New York, Los Angeles County Museum of Art, og San Francisco Museum of Modern Art.[2] Sidan tidleg på 1970-talet har Serra fullført mange private oppdrag, dei fleste av finansiert av patroner i Europa.[3] Private oppdrag i USA omfattar skulpturar for Eli Broad, Jeffrey Brotman, Peggy og Ralph Burnet (To Whom It May Concern, 1995), Gil Freisen, Alan Gibbs (Te Tuhirangi Contour, 1999-2001), Ivan Reitman, Steven H. OLiver (Snaka Eyes and Boxcar, 1990–93), og Mitchell Rales.[4][5][6][7][8]

I 2006, Colby College skaffa 150 verk gjorde på papir av Serra, noko som innebar at det er den nest største samlinga av Serras arbeid utanfor Museum of Modern Art i New York.[9]

Personleg liv[endre | endre wikiteksten]

Serra var gift med kunstnaren og skulptøren Nancy Vert grave mellom 1965 og 1970.[10] Han gifta seg med kunsthistorikaren Clara Weyergraf i 1981. Han er bror av den kjende borgarrettsadvokaten Tony Serra.[11] Sidan 1977 har Serra og Weyergraf hatt bustad i fleire etasjar av ein tidlegare industribygning ved 173 Duane Street i Tribeca.[12] I 2011 kjøpte paret tredje etasje av 173 Duane Street.[13] Sidan slutten av 1970-talet har dei halde til delar av året i gardsbygningen frå 1700-talet på ei høgd over Northumberland Strait i Inverness County, Nova Scotia.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

 1. BOMB Magazine[daud lenkje]
 2. «A sculptural ramble with Richard Serra»
 3. «Our most notorious sculptor»
 4. W
 5. Art+Auction
 6. Art+Auction
 7. «The Art of the Deal»
 8. Art+Auction
 9. «Colby College Receives Major Gift of Richard Serra Works on Paper»
 10. New York Timest
 11. «Drawn to the drama».
 12. New York Timst
 13. «Site Specific