Richard Serra

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk


Richard Serra
Oliver Mark - Richard Serra, Siegen 2005.jpg
Fødd 2. november 1938 (83 år)
San Francisco
Yrke bilethoggar, kunstmålar, teiknar, TV-produsent, videokunstner, kunstnar
Sjanger abstrakt kunst, videokunst
Ektefelle Nancy Graves
Richard Serra på Commons

Richard Serra (fødd 2. november 1939) er ein amerikansk minimalistisk skulptør og videokunstnar som er kjend for arbeid i stor skala av reint metall. Han var involvert i prosesskunst-rørsla. Han bur og arbeider i Tribeca i New York, og på øya Cape Breton i Nova Scotia.

Liv og virke[endre | endre wikiteksten]

Serra studerte litteratur før han byrja som kunstnar. For å livnæra seg som student arbeidde han på eit stålverk, noko som fekk stor innverknad på kunstnarkarrieren hans. Serra diskuterte sin unge år og påverknader i eit intervju i 1993. Han skildra havneanleggene i San Francisco, kor hans far arbeidde, som ein annan betydeleg innverknad på hans verkar: «Alt råmaterialet som eg trengde er verna på vent i dette minnet som har vorte ein jamleg draum.»[1]

Han vert rekna i kunstverda som «post-minimalist» i den forstanden at Serra bryt med minimalismens krav om rasjonelle, enkle og industrielle former som ikkje skal rørast av menneskehand.

Hans skulpturar finst fleire stadar i New York, blant anna ved Holland Tunnel Exit, på Bankplassen i Oslo (Shaft) og dessutan fleire andre stadar i verda, som Berlin og Barcelona.

Serra har òg laga meisterverket «Tilted Arc», som stod på Federal Plaza i New York (1981–1989), og «House of Cards». Det består av fire stålplater og er i dag ått av Museum of Modern Art i New York.

Serra vart i 2002 utnemnd til den tyske ordenen Pour le Mérite für Wissenschaften und Künste. Han vart i 2010 tildelt Fyrsten av Asturias' pris for kunst.

Samlingar[endre | endre wikiteksten]

Serras verkar kan finnast i mange internasjonale og private samlingar, inkludert Museum of Modern Art og Solomon R. Guggenheim Museum i New York, Los Angeles County Museum of Art, og San Francisco Museum of Modern Art.[2] Sidan tidleg på 1970-talet har Serra fullført mange private oppdrag, dei fleste av finansiert av patroner i Europa.[3] Private oppdrag i USA omfattar skulpturar for Eli Broad, Jeffrey Brotman, Peggy og Ralph Burnet (To Whom It May Concern, 1995), Gil Freisen, Alan Gibbs (Te Tuhirangi Contour, 1999-2001), Ivan Reitman, Steven H. OLiver (Snaka Eyes and Boxcar, 1990–93), og Mitchell Rales.[4][5][6][7][8]

I 2006, Colby College skaffa 150 verk gjorde på papir av Serra, noko som innebar at det er den nest største samlinga av Serras arbeid utanfor Museum of Modern Art i New York.[9]

Personleg liv[endre | endre wikiteksten]

Serra var gift med kunstnaren og skulptøren Nancy Vert grave mellom 1965 og 1970.[10] Han gifta seg med kunsthistorikaren Clara Weyergraf i 1981. Han er bror av den kjende borgarrettsadvokaten Tony Serra.[11] Sidan 1977 har Serra og Weyergraf hatt bustad i fleire etasjar av ein tidlegare industribygning ved 173 Duane Street i Tribeca.[12] I 2011 kjøpte paret tredje etasje av 173 Duane Street.[13] Sidan slutten av 1970-talet har dei halde til delar av året i gardsbygningen frå 1700-talet på ei høgd over Northumberland Strait i Inverness County, Nova Scotia.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

 1. BOMB Magazine[daud lenkje]
 2. «A sculptural ramble with Richard Serra»
 3. «Our most notorious sculptor»
 4. W
 5. Art+Auction
 6. Art+Auction
 7. «The Art of the Deal»
 8. Art+Auction
 9. «Colby College Receives Major Gift of Richard Serra Works on Paper»
 10. New York Timest
 11. «Drawn to the drama».
 12. New York Timst
 13. «Site Specific