Västerbottens län

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Västerbottens län
Västerbottens läns våpen Västerbottens läns plassering i Sverige
Länsbokstav AC
Landskap Västerbotten, Lappland och Ångermanland
Residensstad Umeå
Landshövding Lorentz Andersson
Areal
- Totalt
- Andel vatn
Nummer 2:e
55 432 km²
Folketal
- Totalt
- Innbyggjarar/km²
Nummer 14:e
256 875
5
Oppretta 1638

Västerbottens län, er eit len i Sverige. Lenet ligg i den nordlege delen av Norrland. Lenet vert utgjort av landskapet Västerbotten, den nordaustlege delen av landskapet Ångermanland og den sørlege delen av landskapet Lappland. Västerbottens län er det nest største lenet i Sverige. Flatevidda er ein åttandedel av flatevidda til Sverige. I lenet bur det kring 260 000 innbyggjarar. Administrasjonsstad er Umeå, som mellom anna har eit universitet.

Västerbottens län har ein variert natur, alt frå det karrige kystlandskapet ved Bottenviken til den mektige fjellnaturen i vest på grensa mot Noreg. Mellom finst innlandet med milevide skogar og myrar. Naturreservata i lenet avspeglar òg dette mangfaldet.

I Västerbottens län finst ein nasjonalpark, Björnlandets Nationalpark i Åsele kommune, og 153 naturreservat. Naturreservata har ei total flatevidd på kring 800 000 hektar og dekkjer dermed 13 prosent av flatevidda. Vindelfjällens naturreservat i Sorsele og Storumans kommune er med sina 550 000 hektar det største verna området nord i Europa.

Byar[endre | endre wikiteksten]

Kommunar[endre | endre wikiteksten]

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]

Spire Denne geografiartikkelen er ei spire. Du kan hjelpe Nynorsk Wikipedia gjennom å utvide han.