Hovudside

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
(Omdirigert frå Main Page)
Gå til: navigering, søk
Gå til: mobilutgåve
Grunnlagt: 31. juli 2004
Nynorsk Wikipedia har no 113 531 artiklar
Utvald artikkel Utvald artikkel
Utvald artikkel veke 17
Afghansk gut i salvar kamiz. (Foto: Steve Evans)

Salvar kamíz, også kalla panjabidress, er ei sørasiatisk klesdrakt. Drakta er ein kombinasjon av vide, pysjamasaktige bukser (salvar) og ei noko lang og stundom vid skjorte (kamíz). Kleda kan brukast av både menn og kvinner, men har ulik utforming. Salvar kamízar for kvinner er som oftast fargerike og gjerne pynta med broderi, perler og finsaum. Kleda for menn er haldne i meir nøytrale fargar og har sjeldnare broderi.

Salvar kamíz er det mest utbreidde antrekket for både kvinner og menn i Pakistan, og ofte òg i Afghanistan. I India (særleg i Panjab) og Bangladesh er salvar kamíz svært utbreidd som antrekk for kvinner, og blir stadig meir brukt. Plagget blir sett på som meir praktisk og moderne enn den tradisjonelle indiske sarien (ein kan til dømes lett køyre moped med salvarbukser), og er i ferd med å bli standardantrekket for unge eller yrkesaktive kvinner i mange byar. Les meir ...

Førre tre vekene:

AnarkismeStandardmodellenKantjendjunga


Ullevaal Stadion vært fast cupfinalearena siden 1948.

Liste over sesonger av NM i fotball for menn er en år-for-år-oversikt over cupsesongene i NM i fotball for menn siden det første mesterskapet i 1902. Norgesmesterskapet i fotball for menn er en fotballturnering som spilles etter cupsystemet hvor vinneren kåres til norgesmester i fotball. Turneringen har blitt avholdt siden 1902, med unntak av krigsårene 1941–44, og fra 1948 har Ullevaal Stadion vært fast cupfinalearena.

Mesterskapet ble ikke et reelt norgesmesterskap før i 1963, da klubber fra Nord-Norge fikk lov til å delta. Disse klubbene var tidligere henvist til et eget nord-norsk mesterskap. Fra 1924 til 1939 ble Arbeidermesterskapet i fotball arrangert som en konkurrerende turnering.

Odd har flest mesterskap totalt med 12, mens Rosenborg har flest (8) siden 1963. Finalen i 1965 mellom Skeid og Frigg er den eneste der to lag fra samme by har spilt finale. Les mer...


Wikimedia-logo.svg Wikimedia
Commons-logo.svg
Commons
Felles medialager
Wikinews-logo.svg
Wikinytt
Frie nyhende
Wiktionary-logo-en.svg
Wiktionary
Ordbok og synonymordbok
Wikiquote-logo.svg
Wikifrasar
Frie sitat
Wikibooks-logo.svg
Wikibøker
Frie bøker
Wikisource-logo.svg
Wikikjelda
Frie kjeldetekstar
Wikispecies-logo.svg
Wikispecies
Artskart
Wikiversity-logo.svg
Wikiversity
Frie læremiddel
Wikimedia Community Logo.svg
Meta-Wiki
Wikimedia
Wikidata-logo.svg
Wikidata
Fri kunnskapsbase
Wikivoyage-logo.svg
Wikivoyage
Fri reisehandbok
Velkommen Velkommen
Grunnprinsipp Bullet blue.png Spørsmål og svar Bullet blue.png Hjelp Bullet blue.png Skriva Bullet blue.png Endra Bullet blue.png Arbeidskontoret Bullet blue.png Samfunnshuset Bullet blue.png Kontakt
Hjelp:Søk Søkehjelp

Søking Bullet blue.png Kategoriar Bullet blue.png Alle kategoriane Bullet blue.png Alle artiklane

Wikipedia er det største prosjektet til stiftinga Wikimedia. Oppslagsverket er fritt til å bruka her og elles. Det baserer seg i stor grad på dugnad, både når det gjeld skriving og retting, og du er velkommen til å delta. To av utgåvene er på norsk; denne nynorske wikipediaen og Wikipedia på bokmål og riksmål med meir enn 410 000 artiklar. Wikipedia finst også på nordsamisk. Vertsmaskinane blir betalt for gjennom gåver, og me tek gjerne imot bidrag.

Norsk kommune i dag er: Hobøl kommune

Noia 64 apps date.png Dagen i dag, torsdag 24. april 2014
Help-browser.svg Visste du at …
  • ... Grautfatet ligg ved sida av Grautskåla?
  • ... Don Juan Pond i Antarktis er den saltaste innsjøen i verda med eit saltinnhald på 40 %, som gjer at han sjølv i temperaturar ned mot -50 ºC ikkje frys til is?
  • ... Lambertbreen i Antarktis er den største isbreen i verda med ei lengd på 400 km og ei breidd på 100 km?
  • ... snøballjorda er ein teori om at jorda for opp under éin milliard år sidan kan ha vore fullstendig dekt av is og snø?
  • ... Larsen B-isen, ein over 3250 km² stor isbrem i Antarktis, forsvann på berre tre veker i 2002, etter å ha lege stabil i minst 12 000 år?

Faktaa ovanfor er tekne frå nokre av dei nyaste artiklane våre – arkiv

Nuvola apps krfb.png Wikipedia på andre språk
Bokmål | Dansk | Føroyskt | Íslenska | Kalaallisut | Sámegiella | Suomi | Svenska
Heile lista (engelsk)