Hopp til innhald

Magnor Glassverk

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Magnor Glassverk

Magnor Glassverk er eit norsk glasverk skipa i 1896 under namnet Geijersfors Glassverk. Som namnet seier, ligg verket på Magnor, som er ein stad like ved grensa til Sverige i Eidskog kommune lengst sør i Innlandet fylke.

Glasverket var opphavleg ein filial av det svenske glasverket Eda glasbruk rett over på den andre sida av riksgrensa, og produserte glasvarer for Eda glasbruk fram til 1917.[1] Men medan verksemda på Eda glasbruk på den svenske sida av riksgrensa har vorte nedlagt for mange år sidan, er Magnor Glassverk framleis i drift og produserer servise, vasar og andre kunstgjenstandar i glas. Fleire kjente kunstnarar og formgjevarar har vore med på å utforme glasverket sin kolleksjon. Mellom dei mest kjente er Per Spook, Vebjørn Sand, Per Winge og Ari Behn.

Forutan å vere ein aktiv industri, er Magnor Glassverk ein turistattraksjon med rundt 220 000 besøkande kvart år. Glasverket byr på fabrikkutsal, utstillingar av produkt og ein har høve til å sjå korleis glaset blir forma i glashytta.

I 1997 kjøpte Magnor Glassverk det svenske glasverket Johansfors glasbruk i Småland og dreiv det som ei dotterverksemd. I 2008 vart Johansfors glasbruk delt i eit driftsføretak og eit produktsjonsføretak. Produksjonsføretaket vart etter kvart tatt over av dei tilsette med Magnor Glassverk som minoritetseigar.

Galleri[endre | endre wikiteksten]

Referansar[endre | endre wikiteksten]

  1. «Historia» (på svensk). Eda Glasmuseum. Henta 3. mai 2009. 

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]