Søknadsprosessen til sommar-OL 2008

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Gå til: navigering, søk
Broom icon.png Denne artikkelen kan ha godt av ein språkvask, som reinskar opp målføringa og/eller innfører same språkstilen overalt.
Byane som søkte om å få arrangere sommar-OL 2008.

Søknadsprosessen til sommar-OL 2008 bestod av ti byar som søkte til sommar-OL 2008. Beijing vann bodgjevinga etter å ha fått absolutt fleirtal etter to røystgjevingar.

Søknadar[endre | endre wikiteksten]

Fem av dei ti byane som søkte om leikane blei raskt eliminert, då dei ikkje møtte dei strenge kravene som IOC har.

Desse byane var:

Val[endre | endre wikiteksten]

Beijing blei valt som vertsby 13. juli 2001, under den 112. IOC-konferansen som blei haldt i Moskva. Til slutt stod Beijing, Toronto, Paris, Istanbul og Osaka igjen. Etter fyrste valrunde hadde Beijing ei monaleg leiing over dei fire andre kandidatane. Osaka fekk berre seks røyster og rauk dermed ut. I andre runde fekk Beijing 56 av 105 røyster og absolutt fleirtal, og avgjerda var teken.

Sjølv om medlemmane av IOC ikkje kunne røpe kva dei røysta, blei det spekulert i at det var den breie internasjonale støtta til Kina som førte til at Beijing vann, spesielt støtta frå utviklingsland som hadde fått hjelp av Kina til å bygge nye stadion og idrettsplassar. Storleiken til Kina, det auka fokuset deira på anti-doping, og tapet for Sydney i 2000 var også viktige faktorar for resultatet.

Røystegjevinga
By 1. Runde 2. Runde
Den kinesiske flagget Beijing 44 56
Flagget til Canada Toronto 20 22
Flagget til Frankrike Paris 15 18
Flagget til Tyrkia Istanbul 17 9
Flagget til Japan Osaka 6