Nøtterøy

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Nøtterøy
stad
Årøsund (14609169394) (cropped).jpg
Nøtterøy kommune på eit kart over Vestfold
Land Flag of Norway.svg Noreg

Nøtterøy
59°12′4″ N 10°24′28″ E
NO 0722 Nøtterøy.svg
Wikimedia Commons: Nøtterøy

Nøtterøy er ein tidlegare kommune i Vestfold fylke, som frå 1. januar 2018 er ein del av Færder kommune. Kommunen var ein øykommune med Nøtterøy, Veierland og Føynland som utgjorde størstedelen av arealet. I tillegg kom om lag 175 andre større og mindre øyar. Hovuddelen av folkesetnaden fanst på Teie og den nordlege delen av øya. Teie er ein større tettstad som grensar mot Tønsberg kommune. På Teie ligg mellom anna Vinmonopolet og Nøtterøy Sparebank. Her finn ein òg den eine av den tidlegare kommunen sine to ungdomsskular, Teigar.

Kommunevåpenet til Nøtterøy

Andre tettstader i den tidlegare kommunen var Borgheim, Føynland, Torød, Årøysund, Vestskogen og Kjøpmannskjær. Nøtterøy er saman med den tidlegare kommunen Tjøme kommune kjend for sin vakre skjérgard.

Borgheim var administrasjonssenter, her finn ein kommune- og kyrkjeadministrasjon. I tillegg ligg brannstasjonen som er ein del av Vestfold Interkommunale Brannvesen her. Nøtterøy videregående skole ligg òg her. På Borgheim finn ein den andre ungdomsskulen, Borgheim ungdomsskole.

Nøtterøy sitt høgaste punkt var Vetan med sine 101 moh. Det nest høgaste punktet er Vardås.

Innbyggarnamn[endre | endre wikiteksten]

Ein person frå Nøtterøy blir kalla «nøttlending».

Kjende nøttlendingar[endre | endre wikiteksten]

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]

Spire Denne geografiartikkelen er ei spire. Du kan hjelpe Nynorsk Wikipedia gjennom å utvide han.