Den danske gullalderen

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Gå til: navigering, søk
«Balders død», måla av C.W. Eckersberg i 1817.
Olje på lerret, 142 x 178, 3 cm. Tilhøyrer Akademiraadet, Det Kongelige Akademi for de Skønne Kunster [1] Måleriet var Eckersbergs medlemsstykke på Kunstakademiet. [2]

Den danske gullalderen, den danske gullalder eller Københavnerskolen [3] var ein periode i dansk - og særleg københavnsk - kunst- og kulturliv frå ca. 1800 til ca.1850. [4]

Byrjinga fall saman med to hendingar; Henrik Steffens kom heim frå si utanlandsreise og held foredrag om turen og tyveriet av Gallehus-horna - dansk: guldhornene.

Det danske kulturlivet bloma i denne perioden, særleg innanfor litteratur og biletkunst med C.W. Eckersberg som frontfigur.[5] I andre greiner av kulturlivet var mellom andre fysikaren H.C. Ørsted, bilethoggaren Bertel Thorvaldsen, diktaren Adam Oehlenschläger, filosofen Søren Kierkegaard, komponisten C.E.F. Weyse, diktaren H.C. Andersen, teologen og diktaren N.F.S. Grundtvig og salmediktaren B.S. Ingemann ein del av personkretsen i den danske gullalderen.

Referansar[endre | endre wikiteksten]

  1. Om Balders død hos Kunstindeks.dk
  2. C.W. EckersbergKunstindeks Danmark / Weilbachs Kunstnerleksikon
  3. Sitat: «... Københavnerskolen, som særlig har vunnet innpass i utlandet, og som skal markere den betydning København hadde som kunstsentrum med et kunstakademi, som tiltrakk seg en rekke tyske kunstnere som Caspar David Friedrich (1774-1840) og Philipp Otto Runge (1777-1810).» frå Om guldalderen- en introduktion av Kasper Monrad.
  4. Guide til dansk guldalder
  5. Christoffer Wilhelm Eckersberg frå Guldalder.dk
Spire Denne Danmarkartikkelen er ei spire. Du kan hjelpe Nynorsk Wikipedia gjennom å utvide han.