Alf Prøysens hederspriser

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk

Alf Prøysens hederspriser er tre norske prisar som blir delt ut til «meget anerkjente kunstnere innen forskjellige sjangre». Prisane vart oppretta til ære for diktaren Alf Prøysen i 1974 gjennom eit samarbeid mellom NRK og Sparebankforeininga i Hedmark og Oppland. Dei to partane utgjorde Alf Prøysens Minnefond, som stod for utdelinga av prisane. Sidan 1996 blir prisane delte ut av bokhandlarkjeda Libris og foreininga NOPA. Prisane blir gitt for framifrå innsats innan musikk, visekunst og dikting i sjangrar som ein forbind med Prøysen.

Prisane som blir delte ut er

  • Prøysenprisen
  • Teskjekjerringprisen
  • Alf Prøysens Ærespris

Kvar av prisane består av ein sølvplakett, i tillegg til 25 000 kroner.

Sentralt i opprettinga av prisane var Otto Nielsen og Erik Bye.

Statuttar[endre | endre wikiteksten]

Statuttar for Alf Prøysens Hederspriser Prøysen-prisen, Teskjekjerring-prisen og Alf Prøysens Ærespris

§ 1 Prisene er opprettet til ære for dikteren, forfatteren og sangeren Alf Prøysen. I sin nåværende form er prisene en videreføring av Alf Prøysens Minnefond som ble opprettet etter initiativ av Hedmark og Oppland Sparebankforening. Fra og med 29.1.96 er Libris A/S og NOPA ansvarlige for finansiering og utdeling av prisene.

§ 2 Prøysen-prisen gis for fremragende innsats innen musikk, visekunst eller diktning innenfor de genrene som forbindes med Alf Prøysen. Prisen tildeles skapende eller utøvende kunstnere, eller til oppmuntring for unge talenter. Prisen kan gis til én person eller til flere som har samarbeidet om en oppgåve. Teskjekjerring-prisen tildeles etter de samme kriterier som nevnt ovenfor, men med spesiell vektlegging på virksomhet rettet mot barn. Prisene kan også tildeles grupper eller institusjoner. Juryen kan i tillegg beslutte å utdele Alf Prøysens Ærespris for langt og fortjenstfullt virke innenfor de samme områdene som dekkes av de to andre prisene. Det er opp til juryen å bestemme om denne prisen skal deles ut.

§ 3 Prisene deles ut hvert år i desember. Utvelgelsen av prisvinnerne foretas av en jury som oppnevnes av styrene i NOPA og Libris A/S i fellesskap. Juryen konstituerer seg selv.

Prøysenprisen[endre | endre wikiteksten]

Teskjekjerringprisen[endre | endre wikiteksten]

Rune Belsvik
Foto: Jarle Vines

Alf Prøysens Ærespris[endre | endre wikiteksten]

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]