Vang kommune

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Gå til: navigering, søk
Vang kommune
Våpen Kart
Komm.nr. 0545
Fylke Oppland
Adm.senter Vang i Valdres
Areal 1 503 km²
Folkemengd 1 597 (1. jan 2012)
Politikk
Ordførar (2011-) Vidar Eltun (Ap)
Målform Nynorsk
Nettstad www.vang.kommune.no
Folketalsutvikling 1951-2010[1]
Befolkningsutvikling kommune 0545.svg
Vang kommune på Commons


Vang er ein kommune i Oppland. Han ligg øvst i Valdres og grensar i nord til Lom og Vågå, i aust til Øystre Slidre, i søraust til Vestre Slidre, i sør til Hemsedal, og i vest til Lærdal og Årdal.

Areal og folkesetnad[endre | endre wikiteksten]

Dei fleste vangsgjeldingane bur i Ryfoss, Vang, Øye og på Tyinkrysset. Vang har fire barneskular: Vang (Grindaheim), Høre, Øye og Åsvang. Det er ein ungdomsskule på Grindaheim.

Historie[endre | endre wikiteksten]

Vangssteinen

Vang, som resten av Valdres, vart opphavleg folkesett med immigrantar frå Vestlandet. I 1153 vart Valdres av denne grunnen inkludert av Kardinal Breakspear i bispedømet i Stavanger.

På den gamle tingvollen der Vang stavkyrkje ein gong stod, heldt Håkon VI ting i 1368. Då vart ein grensetvist løyst med ein grensestein som står til denne dag.

Høgt oppe i Filefjell står Nystua, der reisande ein gong fann ly når dei skulle over til Vestlandet. På andre sida av den tronge dalen som snor seg over fjellet ligg Maristua, som vart sett opp etter påbod av Dronning Margrete rundt 1390. Sjølv om Nystua fyrst er nemnd i 1627 er den sannsynlegvis mykje eldre. Begge desse skysstasjonane vart vedlikeheldne av staten fram til 1830.

I Smeddalen rett vest for Nystua stod for fleire hundre år sidan ei kyrkje, St. Thomaskyrkja på Filefjell. Det var ei stavkyrkje som er omtala fyrste gong i 1615, men truleg var den mykje eldre. På grunn av martnan som var mellom sogningar og valdrisar, og som tidvis var ganske valdelege, vart det bestemt at kyrkja skulle rivast. Det var så gale at det vart sagt at «når kjerringe sende maan sin på martnan so sende ho med håna ein likkjortel». I 1808 var kyrkja vekke, men martnan heldt fram.

Verdt å sjå[endre | endre wikiteksten]

Fotnotar[endre | endre wikiteksten]