Clutha District

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk
Clutha District
Clutha DC.PNG
Urbane område
Viktigaste by: Balclutha
Distrikt
Namn: Clutha District Council
Utstrekning: I nord til Central Otago, i nordaust til Dunedin, mot aust og sør til Stillehavet, mot vest til Gore og Southland.
Folketal: 17 400 [1]
Flatevidd: 6 362,86 km²
Andre busetnadar: Milton, Kaitangata, Tapanui, Lawrence, Owaka, Stirling, Clinton, Kaka Point og Benhar
Mayor: Juno Hayes
Heimeside: http://www.cluthadc.govt.nz
E-post: desk@cluthadc
Regionstyre
Namn: Otago Regional Council
Heimeside: http://www.orc.govt.nz/

Clutha District er eit administrativt distrikt i regionen OtagoSørøyaNew Zealand. Administrasjonssenteret held til i byen Balclutha. Clutha District har ei flatevidde på 6 362,86 km², og ved folketeljinga i 2006 var folketalet 16 839. Clutha District dekkjer det meste av området som er kjent som South Otago.

Geografi[endre | endre wikiteksten]

Øvre Clutha Valley

Landskapet i Clutha District er dominert av dalen som elva Clutha River går gjennom; han går søraust frå innsjøane i Central Otago, deler Clutha District i to og renn ut i Stillehavet ikkje langt frå Kaitangata. Sør for denne ligg det ulendte landskapet i the Catlins, med skogar og oppreven kystlinje. Nord for Clutha valley er det for det meste bølgjande bakkelandskap, med elvesletta til Tokomairiro River i nordaust, saman med innsjøane Lake Waihola og Lake Waipori, som er ein del av nedslagsfeltet til Taieri River. Waipori River, som er den største tilførsleelva til Taieri, dannar den nordaustlege grensa til Clutha District.

Administrasjon[endre | endre wikiteksten]

Balclutha

Clutha District er administrert av Clutha District Council, som har sete i Balclutha. På regionalt nivå er administrasjonen underlagt Otago Regional Council, med sete i Dunedin.

Clutha District var tidlegare samansett av tre skilde counties, Clutha, Bruce og Tuapeka, og to boroughs, Balclutha og Milton. Desse vart slegne saman til eit distrikt i 1989 i samband med den nasjonale reorganiseringa av lokalstyret.

Bruce, eit område kring Milton, med tillegg av Tokomairiro Plains, hadde ei flatevidde på 1 357 km². Det omfatta busetnadane Waihola, Milburn og Waitahuna. Clutha, som omfatta elvedeltaet til Clutha River, og som strekte seg sørover til Catlinskysten, hadde an ei flatevidde på 2 664.5 km². Det omfatta busetnadane Kaitangata, Stirling, Owaka og Benhar. Resten av området, Tuapeka, låg kring Lawrence, omfatta dalane innover i landet frå Clutha River og tilførsleelvene, Pomahaka River og Tuapeka River. Det hadde ei flatevidde på 2 323 km².

Innbyggjarar[endre | endre wikiteksten]

Tokomairiro presbyterianske kyrkje i Milton

For statistiske føremål er dei tidlegare inndelingane til Bruce, Clutha og Tuapeka County enno i bruk av Statistics New Zealand, som brukar dei tidlegare grensene til Balclutha og Milton Boroughs. Ved folketeljinga i 2006 var folketalet i dei tre tidlegare counties høvesvis 2 658, 3 255 og 1 761.

Den mest folkerike byen i Clutha District er Balclutha, som ligg 81 km sør for Dunedin. Balclutha hadde ved folketeljinga i 2006 4 062innbyggjarar (attende frå 4 137 i 1996). Andre byar og tettstadar er Milton (pop. 1 887), Kaitangata (pop. 810), Tapanui (pop. 744), Lawrence (pop. 432), Owaka (pop. 327), Stirling (pop. 309), Clinton (pop. 291), Kaka Point (pop. 201) og Benhar (pop. 96). I ein periode på 1980-talet var Balclutha den mest velståande byen på New Zealand, rekna per innbyggjar.

Dialekt[endre | endre wikiteksten]

Ein kan skilja innbyggjarane i Clutha District og i regionen Southland frå andre newzealendarar på at dei brukar rulle-r. Dette er ein rest frå den gæliske avstamminga hos mange av nybyggjarane her, som kom frå Skottland og Irland.

Referansar[endre | endre wikiteksten]

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]