Grunnstoffliste etter atomnummer

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Gå til: navigering, søk

Dette er ei liste over kjemiske grunnstoff sortert etter atomnummer og fargekoda etter kjemisk serie i periodesystemet. Med relativt få unntak er lista òg sortert etter atommasse. (Unntaka er: 18 Ar, 28 Ni, 32 Ge, 52 Te, 72 Hf, 91 Pa.)

Alkalimetall Jordalkalimetall Transisjonsmetall Lantanid Aktinid
Metall Halvmetall Ikkje-metall Halogen Edelgassar

(Klikk på blå kolonneoverskrift for alternativ sortering.)

Atom-
nummer
Grunnstoff-
namn
 ¹
Kjemisk
symbol
 ¹
Atom-
masse
 ²
1      Hydrogen H 1,008
2      Helium He 4,003
3      Litium Li 6,939
4      Beryllium Be 9,012
5      Bor B 10,811
6      Karbon C 12,011
7      Nitrogen N 14,007
8      Oksygen O 15,998
9      Fluor F 18,998
10      Neon Ne 20,183
11      Natrium Na 22,990
12      Magnesium Mg 24,312
13      Aluminium Al 26,982
14      Silisium Si 28,086
15      Fosfor P 30,974
16      Svovel S 32,064
17      Klor Cl 35,453
18      Argon Ar 39,948
19      Kalium K 39,102
20      Kalsium Ca 40,080
21      Scandium Sc 44,956
22      Titan Ti 47,900
23      Vanadium V 50,942
24      Krom Cr 51,996
25      Mangan Mn 54,938
26      Jern Fe 55,847
27      Kobolt Co 58,933
28      Nikkel Ni 58,710
29      Kopar Cu 63,540
30      Sink Zn 65,370
31      Gallium Ga 69,720
32      Germanium Ge 79,590
33      Arsen As 74,922
34      Selen Se 78,960
35      Brom Br 79,909
36      Krypton Kr 83,800
37      Rubidium Rb 85,470
38      Strontium Sr 87,620
39      Yttrium Y 88,905
40      Zirkonium Zr 91,220
41      Niob Nb 92,906
42      Molybden Mo 95,940
43      Technetium Tc [98]
44      Ruthenium Ru 101,070
45      Rhodium Rh 102,905
46      Palladium Pd 106,400
47      Sølv Ag 107,870
48      Kadmium Cd 112,400
49      Indium In 114,820
50      Tinn Sn 118,690
51      Antimon Sb 121,750
52      Tellur Te 127,600
53      Jod I 126,904
54      Xenon Xe 131,300
55      Cesium Cs 132,903
56      Barium Ba 137,340
57      Lantan La 138,910
58      Cerium Ce 140,120
59      Praseodym Pr 140,907
60      Neodym Nd 144,240
61      Promethium Pm [145]
62      Samarium Sm 150,350
63      Europium Eu 151,960
64      Gadolinium Gd 157,250
65      Terbium Tb 158,924
66      Dysprosium Dy 162,500
67      Holmium Ho 164,930
68      Erbium Er 167,260
69      Thulium Tm 168,934
70      Ytterbium Yb 173,040
71      Lutetium Lu 174,970
72      Hafnium Hf 173,490
73      Tantal Ta 180,948
74      Wolfram W 183,850
75      Rhenium Re 186,200
76      Osmium Os 190,200
77      Iridium Ir 192,200
78      Platina Pt 195,090
79      Gull Au 196,967
80      Kvikksølv Hg 200,590
81      Thallium Tl 204,370
82      Bly Pb 207,190
83      Vismut Bi 208,980
84      Polonium Po [210]
85      Astat At [210]
86      Radon Rn [220]
87      Francium Fr [223]
88      Radium Ra [226]
89      Actinium Ac [227]
90      Thorium Th 232,038
91      Protactinium Pa 231,036
92      Uran U 238,029
93      Neptunium Np [237]
94      Plutonium Pu [240]
95      Americium Am [243]
96      Curium Cm [247]
97      Berkelium Bk [247]
98      Californium Cf [251]
99      Einsteinium Es [252]
100      Fermium Fm [257]
101      Mendelevium Md [258]
102      Nobelium No [259]
103      Lawrencium Lr [262]
104      Rutherfordium Rf [261]
105      Dubnium Db [262]
106      Seaborgium Sg [266]
107      Bohrium Bh [264]
108      Hassium Hs [277]
109      Meitnerium Mt [268]
110      Darmstadtium Ds [271]
111      Roentgenium Rg [272]
112      Copernicium Cn
114      Flerovium Fl
116      Livermorium Lv

Merknader[endre | endre wikiteksten]

  1. Namn og symbol er ikkje endeleg fastsett for alle dei tyngste grunnstoffa. Dette er ein pågåande prosess, og somme namn og symbol kan endrast. Ei oppdatert namneliste kan ein finna hos IUPAC.
  2. Atommassen for stabile grunnstoff er oppgitt som snittet av dei isotopane som førekjem på jorda. Massetala for radioaktive grunnstoff, t.d. [227] for actinium, er oppgitt for den vanlegaste (eller einaste) kjende isotopen. På bakgrunn av nye data kan massetala òg endrast.

Sjå òg[endre | endre wikiteksten]

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]